Plan ieder dag een opruimkwartiertje in

Woerdense opruimcoach Ine van Bemmel: ‘Plan elke dag een opruimkwartiertje in’

di 14 mrt. 2023, 14:36

WOERDEN • Opruimen..het is niet ieders favoriete bezigheid. Opruimcoach Ine van Bemmel uit Woerden weet orde in de chaos terug te brengen.

Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd. “Ik kan de leus haast niet meer horen”, lacht Ine. “Toch is het wel waar, een rommelig huis maakt onrustig en zorgt voor stress.” Veel van haar klanten zijn dan ook heel blij als zij er is om samen met hen de boel op orde te brengen. Dat gebeurt bijvoorbeeld rondom een verhuizing of verbouwing of na een scheiding. Maar Ine schiet ook te hulp als iemand gewoon niet weet hoe te beginnen. “Dan kom ik langs en help ze op weg.”

Keuzes
Maar hoe ontstaat rommel? “Het komt vaak voort uit besluiteloosheid”, zegt Ine. “Mensen hebben tegenwoordig zoveel spullen, die worden niet allemaal (meer) gebruikt en belanden in een kast of op zolder. Maar ook die plekken raken vol. Wanneer je geen duidelijke beslissingen hierover durft te nemen groeit het aantal spullen. En daarmee de rommel in huis. Ik ben er om mensen te helpen met keuzes maken: wat houd je en wat doe je weg?”

Dat is best lastig, merkt ze. “Spullen hebben ooit geld gekost, daarom wil je ze houden. Maar je leeft nu en je moet je afvragen of je iets nog wel nodig hebt.” Er zitten ook spullen tussen met emotionele waarde. Die gooi je niet zo snel weg, “maar dat hoeft ook helemaal niet. Je kunt die chique kopjes die van je grootmoeder zijn geweest ook uit de kast halen en gebruiken. Dan geniet je er tenminste van. Weggeven is ook een optie of naar de kringloop brengen zodat een ander er plezier aan heeft.”

Opruimen kun je leren: daar is Ine van overtuigd. Daarna kun je het bijhouden zonder dat het veel tijd hoeft te kosten. “Plan bijvoorbeeld elke dag een opruimkwartiertje in. Alles weer terug op de plek waar het hoort. De kans is groot dat je het op een gegeven moment binnen die tijd redt om je huis gewoon opgeruimd te houden. Er zijn ook mensen die minder moeite hebben met een rommelig huis. “Ongetwijfeld, maar het is knap vervelend als je spullen telkens onvindbaar zijn.”

Rommelkont
Zelf was Ine in haar jeugd ook een rommelkont, tot ze op kamers ging. “Ik werd onrustig als het een rommeltje was. Daarom ben ik de boel gaan ordenen en hield ik het opgeruimd, daar voelde ik mij veel prettiger bij. 

Sinds twee jaar is ze – onder de naam Ine Ordent – professioneel organizer, de officiële naam voor opruimcoach. “Ik kwam het tegen en dacht: ‘hé, dat werk past goed bij mij’.”

Financiën
Al jaren helpt Ine cliënten van Kwadraad Maatschappelijk Werk en Schuldhulpmaatje met het uitzoeken van stapels papieren en het op orde krijgen van hun financiën. Die werkzaamheden liggen wel een beetje in het verlengde van wat ik nu als opruimcoach doe.”

Ze geniet van haar werk. “Het geeft ontzettend veel voldoening om samen met iemand aan de slag te gaan. Het uiteindelijke doel is niet alleen overzicht en orde in huis, papieren en taken. Ik leer de mensen ook om het vol te houden, ook als ik er niet bij ben. Daarom hebben we ook contact tussen de afspraken in. Als we klaar zijn weet je alles weer te vinden en is er rust en ruimte, ook in je hoofd.”

“Ik geloofde niet dat het me ooit ging lukken”

Aldus een klant na afloop van het coachen. Het doel was haar taken, klussen en wensen weer te kunnen doen binnen haar tijd en mogelijkheden. Ze wilde erg graag aan de slag met dingen die al heel lang lagen te wachten. “Mijn hoofd zit vol van dingen die móéten gebeuren en die ik wíl. Het loopt door elkaar, ik word er onrustig van en er komt weinig uit mijn handen. Het vreet energie en dat heb ik nu juist niet over.”

Samen hebben we een grote takenlijst gemaakt waarin echt alles stond en vervolgens een kleine actielijst met overzichtelijke kleine stapjes én een tijdsplanning. Dit gaf zoveel ruimte in haar hoofd dat ze meteen enthousiast aan de slag ging. Tussen de afspraken in appte ze mij over de vorderingen die ze maakte, maar ook over de hobbels die ze tegenkwam. Ik appte haar dan weer complimenten, tips en andere raad terug.

Bij onze laatste afspraak waren er al heel wat taken van haar lijst af. Die waren gedaan, soms geschrapt of bijgesteld omdat ze tijdens onze gesprekken besloten had dat het ánders kon of zelfs niet meer hoefde. Er was nog genoeg te doen, maar ze had er nu grip op en wist hoe ze het aan kon pakken. Haar grootste en belangrijkste klus, die al zo lang op haar schouders drukte, naderde óók zijn voltooiing.
Twee weken daarna appte zij dat die zwaarste klus af was. “Het geeft een heel bijzonder gevoel dit eindelijk te kunnen afronden. Ik heb nu gewoon weer ruimte voor andere dingen.”

Het is heel bijzonder iemand zo te kunnen helpen dat rust en ruimte weer terugkomen. Één van de dingen die ze leerde was om te kijken of een taak nog echt moest gebeuren. En als dit wel zo was, of het ook iets gemakkelijker kon, bijvoorbeeld door het wat minder perfect te willen doen of er hulp bij te vragen.

Aan het einde van deze 3 afspraken liet ik een blij en opgeruimd iemand achter. Het hoeft helemaal geen langdurig traject te zijn om weer orde op zaken te krijgen in je agenda, taken en wensen. Maar je hoeft het dus niet alleen te doen. Hulp erbij vragen is een eerste stap!

 

Ine Ordent is jarig!

Op 1 januari is het feest !!

Ine Ordent bestaat dan alweer 1 jaar. Sinds 1 januari 2021 ben ik officieel begonnen met mijn bedrijf.
Als Zzp’er bied ik mijn diensten aan in Woerden en omgeving:  helpen bij het opruimen, ordenen en overzicht krijgen in je huis. Samen een keuken handig indelen, kledingkasten opschonen of een hobbykamer weer begaanbaar en zodoende ook weer bruikbaar maken. Opruimen vóór een verhuizing. Maar ook erna; 5 jaar na een verhuizing dozen leegmaken en een studeerkamer inrichten. Heel verschillend maar allemaal even mooi.
Mijn klanten waren allemaal erg blij met het resultaat. En dat ze de stap hebben gezet om professionele hulp te vragen. En het doet ook míj echt plezier iemand te helpen weer rust en ruimte te krijgen.

En wie jarig is trakteert en daarom heb ik een cadeautje voor je:
Ik geef een korting van één uur op de eerste werkafspraak die je maakt in de maand januari. 
– Deze korting is geldig op een van de pakketten die hier te vinden zijn.
– De afspraak wordt gemaakt in januari 2022, maar kan ook later plaatsvinden.
– De korting wordt één keer gegeven.
– De korting wordt verrekend op de factuur van het pakket.
Het uurtarief is €50 (vrijgesteld van BTW).
De gewone algemene voorwaarden gelden ook hier.

Maak nu een afspraak

Dag van de zorg voor morgen

Wist je dat 31 oktober de “Dag voor de zorg van morgen” is?

Moet ik mij dan zorgen maken over de dag van morgen? Nou, liever niet! Maar je kunt wél alvast zorgen vóór morgen.

Bijvoorbeeld door zoiets als een (levens)testament op te laten maken. Hiervoor moet je  nadenken over alles wat er moet gebeuren als je het zelf niet meer kunt regelen. Daarbij denk je waarschijnlijk ook aan allerlei spullen die je hebt en wat daarmee moet gebeuren. Is er iets dat je wilt bewaren om speciaal aan iemand te geven en andere dingen waar je een speciale bestemming voor hebt? Dan zorg je dat het beschreven wordt.

Je komt er dan waarschijnlijk ook achter dat er dingen zijn waarvoor je geen bestemming hebt. Begin daar nu alvast eens met opruimen. Want waarom zou je wachten tot het moment dat je echt móet? Start met de spullen die je niet meer gebruikt, zoals de boeken of CD’s die op zolder liggen, een geërfd servies, speelgoed van je kinderen en vul maar aan. Deze dingen kun je nu rustig uitzoeken en weggeven aan mensen of organisaties die er blij mee zijn. Wat jij nu opruimt hoeven anderen later niet meer voor jou te doen.

Gelukkig is het nu nog vandaag. En vandaag mag je genieten van alles wat je hebt.
Dus gebruik gewoon de mooie spullen die je hebt. Dek de tafel met je mooie servies en glazen. Draag dat mooie horloge of speciale kledingstuk. Het is toch veel fijner om het nu niet alleen te hebben maar ook te gebruiken.
Zie zo, dat ruimt op 😉

Plannen op vakantie….. doe jij het?

Plannen op vakantie

Plannen op vakantie… doe jij het?

Ben jij op vakantie ook een planner? En is er in jouw planning ook ruimte voor rust en spontaniteit? En…. durf jij af te wijken van het oorspronkelijke plan?

Afgelopen week stonden mijn man en ik op een camping in de provincie Groningen. Helaas was het weer minder goed dan waar je op hoopt in mei, regelmatig moesten we tijdens onze fietstochten schuilen of de regenkleding aantrekken. Dus toen het weerbericht beloofde dat donderdag de zonnigste en droogste dag van de week zou worden, wilden we deze dag zo goed mogelijk benutten. We begonnen met de voorbereiding. Als eerste kozen we het gebied uit waar we wilden fietsen: dat werd boven de stad Groningen. Vervolgens zochten we het beginpunt met een parkeerplek voor de auto. Daarna stippelden we de fietsknooppuntenroute uit. Woensdagavond zette mijn man de fietsen alvast op de fietsendrager, alles klaar voor vertrek. ’s Morgens maakten we de koffie en lunch voor onderweg en de dag kon beginnen! We fietsten een prachtige route door natuurgebieden en kleine dorpjes richting de Waddenzee. We namen alle tijd om even af te stappen en binnen te kijken bij de mooie kerkjes onderweg. In Hornhuizen kon je zelfs de toren beklimmen en zagen we Schiermonnikoog al liggen. Op de Waddendijk aten we onze lunch en fietsten weer verder langs kleurrijke bollenvelden(!) en meer leuke dorpjes. Als mooie, onverwachte, afsluiting van de dag vonden we in Bedum ,onverwacht, een restaurant met verwarmd terras om uit eten te gaan.

Het werd ook echt de mooiste dag van de week. En dat kwam niet alleen door het weer. Juist de voorbereiding zorgde voor rust. Daardoor kwam er ruimte om tijdens de dag gewoon de dingen te laten gebeuren. En dat is precies wat je wilt tijdens je vakantie.

Vooraf een planning maken voor een dagje fietsen (of wandelen of shoppen) loont; er komt rust en ruimte voor óngeplande dingen.