Inspiratie

Op de top van de Mount Everest

Je huis opruimen is als een berg beklimmen

Het begon als een grapje toen we na de eerste week bergwandelen een optelsommetje maakten en we al 3000 meter gestegen hadden. “Als we zo doorgaan komen we nog op de top van de Mount Everest!” En zo gingen we door; soms 200 of 500 meter, maar ook wel eens 1000 meter of een dag rust. En uiteindelijk hadden we na 3 weken hadden ruim 9848 meter geklommen.
Echt op de top van de Mount Everest komen is natuurlijk maar voor een enkeling weggelegd en ook een enorm project. Maar die hoogte van 9848 meter overwinnen in kleine etappes, dat kan dus wél.

Je huis als de Mount Everest

Zo lijkt een huis opruimen wel op het beklimmen van de Mount Everest; een vreselijk hoge berg waar je huizenhoog tegenop ziet als je ervoor staat. En zeker een flinke klus om aan te beginnen.
Daarom is het zo belangrijk om dat niet in één ruk te willen doen. Anders raak je halverwege die berg uitgeput, de moed zinkt je  in de schoenen en de top bereik je niet.
Het is daarom nodig  om die grote klus in kleinere stukken te delen, iedere keer een stapje. En die stukken hoeven niet allemaal even groot te zijn. Want soms heb je meer tijd, zin en energie dan een andere keer. Op die manier is de kans veel groter dat je het wel voor elkaar krijgt.

Maar hoe doe je dat dan?

Begin met opruimen in de ruimte waar je er het meeste profijt  van hebt. Een plek waar je dagelijks komt zoals een woonkamer, keuken of slaapkamer. Daar heb je meteen plezier van je opruimactie omdat ziet en merkt dat het opgeruimder en overzichtelijker is.
Kies dan daar één kast of hoekje om te starten. En begin daar met één plank of lade. Zo leer je in te schatten hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt en ook hoe gemakkelijk of moeilijk het is om dit op te ruimen.
Bijvoorbeeld in je slaapkamer;  doe niet meteen de hele kledingkast, maar begin met de plank met shirtjes en broeken. Zo krijg je de smaak te pakken en de volgende keer doe je de hangende kleding. De keer erna heb je wat minder tijd en je zoekt de pyjama’s uit. Zo werk je in grote en kleine stappen de hele kamer door.

En nog een keer

Deze stappen herhaal je steeds weer. Dus op het moment dat je een ander soort kamer gaat opruimen begin je weer met één plank van één kast. Want daar kom je weer een heel ander soort spullen tegen die je moet leren opruimen. Een bureaula met oude administratie waar je de papierbak naast zet, werkt heel anders dan een kast waarin je veel dingen tegenkomt die naar de kringloop kunnen.

Samen

Het is helemaal niet gek wanneer je merkt dat je het moeilijk vindt om alles in je eentje te doen.
Soms is het fijner om dit met iemand samen te doen. Ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik die 9849 meter niet in mijn eentje hoefde te klimmen. Dus als je iemand hebt die van aanpakken weet en kan vertrouwen omdat jouw beslissingen worden gerespecteerd, werkt dat misschien wel beter.

Rustdagen

Het is niet nodig om iedere dag bezig te zijn met opruimen, want je hebt ook andere bezigheden en verplichtingen. Volhouden is bovendien belangrijker dan opschieten. Bepaal je dus eigen tempo en doe soms even iets heel anders. Daarna kun je weer uitgerust en vol goede moed verder.

Op weg naar jouw top

Uiteindelijk zul je jouw eigen top stap voor stap beklimmen. Door steeds een klein opruimproject te kiezen bepaal je je eigen route naar de top. En vergeet tussendoor niet te genieten van het mooie uitzicht op de opgeruimde plekken voordat je weer doorgaat naar de top!

Overzicht in papieren

"Plan elke dag een opruimkwartiertje in."

WOERDEN • Opruimen.. het is niet ieders favoriete bezigheid. Opruimcoach Ine van Bemmel uit Woerden weet orde in de chaos terug te brengen.

Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd. “Ik kan de leus haast niet meer horen”, lacht Ine. “Toch is het wel waar, een rommelig huis maakt onrustig en zorgt voor stress.”

Lees verder

"Ik geloofde niet dat het mij ooit ging lukken"

Aldus een klant na afloop van het coachen. Het doel was haar taken, klussen en wensen weer te kunnen doen binnen haar tijd en mogelijkheden. Ze wilde erg graag aan de slag met dingen die al heel lang lagen te wachten. 

Lees verder

Ine Ordent is jarig!

Op 1 januari is het feest !!

Ine Ordent bestaat dan alweer 1 jaar. Sinds 1 januari 2021 ben ik officieel begonnen met mijn bedrijf.

Lees verder

Dag van de zorg voor morgen

Wist je dat 31 oktober de “Dag voor de zorg van morgen” is?

Moet ik mij dan zorgen maken over de dag van morgen? Nou, liever niet! Maar je kunt wél alvast zorgen vóór morgen.

Lees verder

Plannen op vakantie

Plannen op vakantie….. doe jij het?

Ben jij op vakantie ook een planner? En is er in jouw planning ook ruimte voor rust en spontaniteit? En…. durf jij af te wijken van het oorspronkelijke plan?

Lees verder

De beste tips voor jouw voorjaarsschoonmaak

De dagen worden langer, het zonnetje geeft meer warmte en de natuur wordt weer wakker. Het is voorjaar! Je voelt je vrolijker en krijgt meer energie.  En dat is precies wat je nodig hebt om je huis eens lekker op te ruimen en schoon te maken.

Lees verder

Iedereen kan opruimen!

Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Dan ik heb goed nieuws voor je! Ik ben er van overtuigd dat je het echt kunt leren, ook als het je nu niet lukt.

Lees verder