Naar de top van de Mount Everest

Het opruimen van je huis is als een hoge berg beklimmen

Het begon als een grapje toen we na de eerste week bergwandelen een optelsommetje maakten en we al 3000 meter gestegen hadden. “Als we zo doorgaan komen we nog op de top van de Mount Everest!” En zo gingen we door; soms 200 of 500 meter, maar ook wel eens 1000 meter of een dag rust. En uiteindelijk hadden we na 3 weken hadden ruim 9848 meter geklommen.
Echt op de top van de Mount Everest komen is natuurlijk maar voor een enkeling weggelegd en ook een enorm project. Maar die hoogte van 9848 meter overwinnen in kleine etappes, dat kan dus wél.

Het opruimen van je huis voelt als de Mount Everest

Zo lijkt een huis opruimen wel op het beklimmen van de Mount Everest; een vreselijk hoge berg waar je huizenhoog tegenop ziet als je ervoor staat. En zeker een flinke klus om aan te beginnen.
Daarom is het zo belangrijk om dat niet in één ruk te willen doen. Anders raak je halverwege die berg uitgeput, de moed zinkt je  in de schoenen en de top bereik je niet.
Het is  nodig om die grote klus in kleinere stukken te delen, iedere keer een stapje. En die stukken hoeven niet allemaal even groot te zijn. Want soms heb je meer tijd, zin en energie dan een andere keer. Op die manier is de kans veel groter dat je het wel voor elkaar krijgt.

Maar hoe doe je dat dan? Een stappenplan

Begin met opruimen in de ruimte waar je er het meeste profijt  van hebt. Een plek waar je dagelijks komt zoals een woonkamer, keuken of slaapkamer. Daar heb je meteen plezier van je opruimactie omdat ziet en merkt dat het opgeruimder en overzichtelijker is.
Kies dan daar één kast of hoekje om te starten. En begin daar met één plank of lade. Zo leer je in te schatten hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt en ook hoe gemakkelijk of moeilijk het is om dit op te ruimen.
Bijvoorbeeld in je slaapkamer;  doe niet meteen de hele kledingkast, maar begin met de plank met shirtjes en broeken. Zo krijg je de smaak te pakken en de volgende keer doe je de hangende kleding. De keer erna heb je wat minder tijd en je zoekt de pyjama’s uit. Zo werk je in grote en kleine stappen de hele kamer door.

Nog een keer

Deze stappen herhaal je steeds weer. Dus op het moment dat je een ander soort kamer gaat opruimen begin je weer met één plank van één kast. Want daar kom je weer een heel ander soort spullen tegen die je moet leren opruimen. Een bureaula met oude administratie waar je de papierbak naast zet, werkt heel anders dan een kastje waarin je veel dingen tegenkomt waarover je moet nadenken of je ze nog gebruikt of dat ze naar de kringloop kunnen.

Samen

Het is helemaal niet gek wanneer je merkt dat je het moeilijk vindt om alles in je eentje te doen.
Soms is het fijner om dit met iemand samen te doen. Ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik die 9849 meter niet in mijn eentje hoefde te klimmen. Dus als je iemand hebt die van aanpakken weet en erop kan vertrouwen dat jouw beslissingen worden gerespecteerd, kan dat heel goed werken.

Rustdagen

Het is ook niet nodig om iedere dag bezig te zijn met opruimen, want je hebt ook andere bezigheden en verplichtingen. Volhouden is bovendien belangrijker dan opschieten. Bepaal je dus eigen tempo en doe soms even iets heel anders. Daarna kun je weer uitgerust en fris vol goede moed verder gaan.

Op weg naar jouw top

Uiteindelijk zul je jouw eigen berg stap voor stap beklimmen. Door steeds een volgend groot of  klein opruimproject te kiezen bepaal je je eigen route naar de top. En vergeet tussendoor niet te genieten van het mooie uitzicht op de opgeruimde plekken voordat je weer doorgaat naar de top!

Geplaatst in Inspiratie en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *