Erger je je aan alle rotzooi in huis en heb je geen zin om op te ruimen? Start eens met een nieuwe gewoonte:
het opruimkwartiertje.
Elke dag een kwartier
Toen ik het woord ‘opruimkwartiertje’ gebruikte in een interview, dacht ik dat het voor iedereen meteen duidelijk was wat ermee bedoeld wordt. Maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Daarom leg ik je hier uit wat ik er precies mee bedoel.
Een nieuwe gewoonte
Iemand noemde het een leg-alles-weer-terug-rondje. En dat is precies wat het is: iedere dag een kwartiertje lang een rondje door je huis maken en alle dingen die je tegenkomt weer terugleggen waar ze horen.
Het is dus géén wondermiddel of toverstafje om in no time je hele huis opgeruimd te krijgen. Het is wél een manier om wat je hebt opgeruimd zo te houden, bijvoorbeeld je aanrecht, eetkamertafel of zithoek. Of het is een kleine stap die je kunt zetten op weg naar een opgeruimder huis.
Kleine stappen, groot effect
Waarom ik zo enthousiast ben over een opruimkwartiertje? Omdat je kleine stappen zet. Het is daardoor gemakkelijk uit te voeren, je raakt niet overweldigd en ziet wel resultaat. Ook ga je nadenken over de spullen die je telkens weer tegen komt. Het kan je helpen om keuzes te maken. Moet dit misschien anders/gemakkelijker opgeruimd worden of kan het eigenlijk wel weg.
Elke dag een winnaar!
Zie het als het begin van een goede gewoonte. Eerst zal het nog wat moeite kosten om dit tot een dagelijks ritueel te maken maar gaandeweg gaat het steeds gemakkelijker. Over het algemeen moet je jezelf een minstens maand te tijd geven om het een onderdeel van je dagelijkse routine te laten worden. Dus gun jezelf die tijd en wees niet boos of teleurgesteld als het niet meteen lukt.
Het geeft je ook voldoening. Iedere dag weer een kleine overwinning waardoor je je georganiseerd voelt en de motivatie hebt om door te gaan op de ingeslagen weg.
Hoe begin je
Plan dus een vast moment van de dag voor het opruimkwartiertje. Kies een tijdstip waarop je meestal thuis bent en ook tijd hebt. Na het ontbijt of liever na het avondeten. Of juist voordat je naar bed gaat. Net wat jou het beste uitkomt, want dan wordt het gemakkelijker een dagelijkse routine.
Sleutels, kranten, sokken.
Je maakt een rondje door de woonkamer, gang en keuken waarbij je alles oppakt wat er niet hoort. Bordjes, lege kopjes, sleutels, kranten, schoenen, sokken, tijdschriften en boeken, tassen, een schaar, lege enveloppen, enzovoorts. Gooi weg wat er weg kan en berg verder alles op waar het hoort.
Misschien kom je wel zoveel tegen dat een mand of doosje handig is om bij je te hebben, daar doe je alles in wat je ergens anders op je route op wilt bergen.
Als het kwartier om is stop je echt. Wat er nog in de mand of doos zit laat je er in zitten. Dat komt morgen aan de beurt, dan ga je weer verder waar je gebleven bent.
Het gaat steeds beter
Op een gegeven moment merk je dat het kwartier lang genoeg is om de benedenverdieping te doen.
Je kunt dan bijvoorbeeld eventjes in de badkamer verder gaan.
Daarna kun je dan kiezen om één dag beneden en één dag boven een rondje maken. Het rondje boven krijg je in het begin misschien ook nog niet af, maar je weet nu dat dat op den duur ook gaat lukken.
Wat leer je van het opruimkwartiertje?
Je zult merken dat er plekken zijn waar altijd meer rommel ligt, zogenaamde magneetplekken. Besteed daar in ieder geval dagelijks aandacht aan.
Ook zal het duidelijk worden dat zo’n opruimrondje beter werkt wanneer spullen een vaste plek hebben. Zoals ik eerder schreef denk je daar waarschijnlijk al doende over na en bedenk je een goede plek. Daarom zul je in het begin van je nieuwe gewoonte misschien niet verder komen dan de gang of de zithoek. Geeft niets, morgen is er weer een dag! En iedere dag zet je weer een stap vooruit,
Dus wat is een opruimkwartiertje en wat levert het je op?
- Iedere dag een kwartiertje lang alle dingen die je tegenkomt weer terugleggen waar ze horen.
- Een makkelijke manier om je huis opgeruimder te houden.
- Het kost niet veel tijd.
- Als je het goed plant, kan het ook als je druk bent.
- Je leert je eigen ‘rommel-maak-valkuilen’ herkennen.
- Gegarandeerd succes na een paar dagen.