De beste tips voor jouw voorjaarsschoonmaak

schoon maken

De dagen worden langer, het zonnetje geeft meer warmte en de natuur wordt weer wakker. Het is voorjaar! Je voelt je vrolijker en krijgt meer energie.  En dat is precies wat je nodig hebt om je huis eens lekker op te ruimen en schoon te maken. Onze oma’s en moeders wisten er wel raad mee, maar hoe pak je nù de voorjaarsschoonmaak aan? Met deze 5 basistips maak je een vliegende start.

 • Maak een plan.

  De voorjaarsschoonmaak is een grote taak. Om het tot een goed einde te brengen heb je een haalbaar plan nodig. Bedenk hoeveel tijd je ervoor hebt in jouw week.
  Bekijk dan per ruimte wat je allemaal wilt doen.
  Probeer vervolgens een inschatting te maken hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Als je het opschrijft, kun je straks fijn afstrepen wat klaar is. Hou het leuk; het hoeft niet allemaal af in één week.
 • Een goed begin is het halve werk.

  Kijk welke schoonmaakmiddelen, emmers, doekjes en sponzen je in huis hebt. Welke spullen zijn fijn om mee te werken en wat ontbreekt er nog. Hierbij zie je meteen welke producten je eigenlijk nooit gebruikt en wat niet goed meer is. Gooi dat weg en vul aan wat je mist.
  Zo, nu ben je klaar om te beginnen.
 • Ruim eerst op.

  Bekijk tijdens het inruimen van de schoongemaakte kast meteen of alles daar wel hoort. Alles wat er niet hoort, zet je apart en breng je naar de juiste plaats zodra je klaar bent met de ruimte. Nu kun je deze ruimte af  strepen van je lijstje.
 • Laat een frisse wind waaien.

  Zet de ramen lekker open als je bezig bent en laat de frisse voorjaarswind binnen. De lucht in je huis wordt vanzelf schoon en al het stof vliegt naar buiten. Leg ook alles wat je niet kunt soppen of wassen lekker buiten. Dan ruikt alles weer schoon en fris zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Wel zo gemakkelijk toch?
 • Zorg goed voor jezelf.

  Zet een leuk muziekje op tijdens het werken. En neem regelmatig een pauze met een lekkere kop koffie of thee in het voorjaarszonnetje. Vergeet ook je lunchpauze niet! Stop op tijd want morgen is er weer een dag. En tenslotte, beloon jezelf als je klaar bent met een bos bloemen, een leuk tijdschrift of misschien wel een bezoekje aan de schoonheidsspecialist.

Nu weet ook jij raad met de voorjaarsschoonmaak! Dus laat het voorjaar nu maar komen, want straks heb je alle tijd om er ontspannen van te genieten. Of je hebt de smaak te pakken en gaat verder met opruimen.

Geplaatst in Inspiratie en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *